petak, 15. ožujka 2013.

DIY: Crackle tehnika


Već godinama skupljamo stari namještaj i razne dekorativne sitnice za kuću koje u slobodno vrijeme brusimo,bojamo,presvlačimo...Jedna od tehnika kojom se koristimo je i  crackle tehnika. Crackle tehnikom možete preurediti razne stvari,od okvira za slike,kutijica za nakit i raznih polica do većih komada namještaja kao što su stolice,stolovi i ormari. Riječ je o tehnici kojom se na površini predmeta od drveta,stakla,kartona ili keramike postiže ispucani efekt koji im daje lijep starinski izgled. Ako ste spretni s kistovima i bojama izvođenje ove tehnike vam ne bi trebao biti problem,ali nemojte odustati ako vam ne uspije od prve!



Sve što vam treba je:

akrilna boja u svjetlijoj i tamnijoj nijansi (mi smo koristili bež i tamnosmeđu - bitno je da je što veći kontrast među odabranim bojama), crackle medium -  specijalni lak kojim se postiže ispucalost boje,a možete ga nabaviti u svim hobby-shopovima po cijeni od 30-tak kuna za 50ml, kistovi


Postupak:

Najprije pripremite predmet koji ćete bojati tako što ćete ga lagano obraditi brusnim papirom i očistiti kako bi se boja što bolje primila.Na predmet najprije nanesite tamniju boju koja će vam biti podloga i pričekajte da se dobro osuši.Potom kistom ravnomjerno nanesite crackle lak u tankom sloju i pustite da se osuši.Kada je površina potpuno suha nanesite svjetliju nijansu  koja će pod utjecajem crackle laka popucati,a kroz njene pukotine će se vidjeti tamnija podloga.




Kod ovog posljednjeg koraka bitno je da boju nanosite U JEDNOM SMJERU i U SAMO JEDNOM SLOJU,u protivnom će se boja razmazati i nećete dobiti ujednačenu ispucalost. Ako niste sigurni da će vam uspjeti od prve možda je najbolje da ovu tehniku najprije isprobate na običnom komadu drveta. Mi smo ovom tehnikom preuredile obični stari okvir za slike u koji smo kasnije odlučile ugraditi ogledalo i jednu staru kutijicu koja sada služi za čuvanje nakita.



  
Ako imate bilo kakva pitanja, ili vam nešto nije jasno, slobodno nam se javite!
Do čitanja,
Maje

P.S. Što smo sve do sada pravile pogledajte ovdje!

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!