srijeda, 6. ožujka 2013.

U KUHINJI: Hrskava granola


Po internetu možete pronaći hrpu recepata za domaću granolu i postupak je stvarno jednostavan, a sastojke možete prilagoditi svom ukusu i tome što imate ˝pri ruci˝. Osim toga, sve je brzo gotovo pa za čas možete imati vrlo hranjiv i zdrav doručak ili užinu. Vjerujem da, kada jednom sami probate napraviti granolu, više vam neće pasti na pamet kupiti je u trgovini! 


Hrskava granola

Sastojci (cca za staklenku od 1l):

4 dl zobenih ili mješanih žitnih pahuljica
2 dl raznih orašastih plodova i sjemenki
2 dl suhog voća
1 dl kokosa
1/2 dl ulja
1 dl meda po želji
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
prstohvat  muškatnog oraščića
prstohvat đumbira u prahu
½ žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 130°C. Usitnite orašaste plodove u sjeckalici (pazite da ne budu presitni!), pomoću mužara ili ih stavite u najlonski vrećicu koju omotate kuhinjskom krpom i istučete valjkom za tijesto. Ako niste raspoloženi za udaranje, možete ih i grubo narezati nožem! Krupnije suho voće poput marelica ili šljiva također narežite na manje komade. Ja obično stavim jednake omjere oraha, badema i lješnjaka, ali to možete prilagoditi ukusu ili nešto izostaviti/dodati , ovisi o tome što volite.
U usitnjene orašaste plodove dodajte sjemenke  suncokreta, sezama, lana i buče, također ovisno o ukusu, a na kraju dodajte i žitarice. Pomiješajte med, ulje, začine i ekstrakt vanilije pa time prelijte suhe sastojke. Možda će vam se činiti da taj ˝tekući dio˝ neće biti dovoljan da sve pokrije, ali hoće, samo dobro miješajte! Smjesu istresite u tepsiju u koju ste stavili masni papir i pecite u pećnici 15-20 min. Nakon 10-tak minuta smjesu malo promiješajte da se jednolično zapeče pa ubacite suho voće, a kokos dodajte u zadnjih par minuta. Vrlo je važno da kada prvi puta budete pravili granolu pratite smjesu dok se peče jer vrlo brzo može zagorjeti, pošto vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini same pećnice. Jednom kad skužite optimalno vrijeme pečenja, više nećete morati paziti. Kada je gotovo, tepsiju izvadite iz pećnice, sve još jednom promiješajte  i ostavite da se ohladi nakon čega možete spremiti u teglicu!




Sve što vam preostaje je da svoju granolu prelijete  mlijekom ili jogurtom po želji, dodajte svježe voće i uživate! Za slučaj da se granole zaželite u godišnjem dobu kada zbog vrućine nije poželjno paliti pećnicu, napravite si brzinsku granolu iz tavice, jednako ukusnu, a gotovu za čas!

Volite li granolu? 
Pripremate li ju sami? Na koji način?

Hvala što ste svratili i dobar tek! :)
Maje

Broj komentara: 5 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!