srijeda, 21. kolovoza 2013.

DIY: Nevenova mast


Neven (Calendula officinalis) je jedan ljekoviti narančasti cvijetak koji često raste i samoniklo. Od davnina se koristi u fitoterapiji kao pomoć pri liječenju širokog spektra bolesti, a nas danas zanima njegova uporaba za kožu jer smo odlučile napraviti domaću nevenovu mast na bazi kokosovog ulja! Neven na kožu djeluje protuupalno pa se koristi kod raznih opekotina i uboda insekata. Odličan je kao pomoć pri zacjeljivanju rana,  kod psorijaze i lišajeva, a učinkovit je i u borbi protiv gljivičnih oboljenja! 
O kokosovom ulju smo već pisale ovdje i ovdje, pa se nećemo ponavljati! Uglavnom, super je! ;)
Kod jedne bake u vrtu smo našle hrpu samoniklog nevena i odmah smo znale što ćemo s njim! 

Što Vam je potrebno:

1 šalica kokosovog ulja, 1 šalica suhih cvjetova nevena, teglica, krpa, dublji lonac, gaza.

Postupak:

Naberite cvjetove nevena pa ih stavite na papir da se osuše! Bitno je da su cvjetovi potpuno suhi jer je u suprotnom veća šansa da vam se mast pokvari. Za sušenje je potrebno i 10-tak dana!


Kada su cvjetovi suhi, otopite kokosovo ulje na parnoj kupelji ili u mikrovalnoj. Budite oprezni jer se ulje jako brzo topi! 


Suhe cvjetove stavite u čistu teglicu i prelijte ih kokosovim uljem. Na dno lonca stavite čistu kuhinjsku krpu, na nju zatvorenu teglicu sa uljem i cvjetovima nevena. Napunite vodom do 3/4 teglice i kuhajte na laganoj vatri 3-4 sata! Voda vam ne smije ključati, pa povremeno grabilicom izgrabite malo vruće i dosipajte hladnu vodu!



Nakon 3-4 sata izvadite teglicu i ostavite ju sa strane da se ulje ohladi. Kada se ohladilo, procijedite ulje kroz gustu gazu i stavite u čistu posudicu. Ulje će biti zlatno žute boje, a ako ga stavite u hladnjak za čas će prijeći u kruto stanje!


Mi našu nevenovu mast čuvamo u hladnjaku, iako bi i na sobnim temperaturama ( ako baš nije jako vruće) bila u krutom stanju.

Koristimo ju za suhu kožu već neko vrijeme i stvarno smo zadovoljne. Pokazala se učinkovitom i za ubode komaraca, što smo nažalost imale prilike testirati! ;)

Koristite li nevenovu mast i za što?

Ako se odlučite probati ovaj recept, javite nam jeste li zadovoljni!:)

Do idućeg posta, lijep pozdrav!
Maje

P.S. Što smo još od kozmetike pravile možete pogledati ovdje!

2 komentara :

  1. Odličan recept, ja sam je pravila sa drugim uljem (maslinovim,) a koristimo je za otečene noge(proširene vene), za sprečavanje nelagoda koje stvaraju hemoroidi i suvu kožu.
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Ma nevenova mast je stvarno odlična za svašta, a sve prirodno! :) POzdrav!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!