ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

DIY: Novi stari album za slike


Najviše volimo kad nešto možemo prepraviti! Prepravljamo sve: odjeću, namještaj, torbe, cipele, sitnice za dom...u stvari rijetko nešto prođe kroz naše ruke i izbjegne neki oblik makeovera! Tako je bilo i s ovim albumom za slike. Nije nam se sviđao takav kakav je, a taman nam je trebao album u koji ćemo staviti fotke s proslave prvog rođendanka jednog malog dječaka! Plus, imale smo jednu super vintage haljinu sa balonima koja nam je poslužila kao tkanina!

Dakle od ovoga smo počele...


Što nam je još trebalo:

pak papir za šablonu, metar, ravnalo, pribadače, tkanina, karton, kist za ljepilo, drvofix ili decoupage ljepilo, mašina za šivanje.


Što smo radile:

Izmjerile smo korice albuma i na svaku mjeru smo dodale po 10 cm za preklop, dakle ako je vaš album recimo širok 40 cm, a dugačak 20 cm, mjera za šablonu će vam biti 60 cm x 40 cm! Nacrtale smo šablonu na pak papir, izrezale, spojile pribadačama s tkaninom pa smo po šabloni izrezale tkaninu.


Drvofix smo u zdjelici razrijedile sa malo vode pa smo kistom mazale korice, prvo prednju koricu i sredinu, a zatim kada se taj dio osušio i stražnju koricu. Tkaninu smo dok smo lijepile poravnale malim ravnalom da ne bude mjehurića! Kada se ljepilo osušilo, otvorile smo albu, i izrezale tkaninu koja viri u sredini gore i dolje tako da se taj srednji dio može posebno zalijepiti! Nakon toga smo ponovo namazale korice na kojima je zalijepljena tkanina s ljepilom, da se sve još bolje učvrsti. Ljepilo smo opet nanosile dio po dio! Ljepilom smo namazale unutrašnji dio korica na koji će ići preklop ( na slici! ), prvo s jedne strane, a zatim kad se ta strana osušila isto smo ponovile i s druge strane, tj. na zadnjoj korici. Važno je da prije nego što krenete lijepiti unutrašnjost korica zaštitite stranice tako da vam ljepilo ne bi po njima curilo! Mi smo ih jednostavno stavile u malu vrećicu preko koje smo prevukli gumicu.


Srednji dio, koji smo prethodno izrezale, smo zalijepile zadnji! Prvo gore pa kada se osušilo i dolje! 


Prva stranica albuma je bila dosta debela, pa smo je jednostavno zalijepile preko unutrašnjosti korice! Za to smo također koristile drvofix, ali ga nismo razrijedile.


Od kartona u boji smo napravile 'kovertu' za cd ili dvd sa slikama! Izmjerile smo koricu, izrezale karton, preklopile i sašile stranice po rubovima kao na slici! Na kraju smo drvofixom zalijepile kovertu za korice. I to je to!


Imale smo potpuno novi stari album za slike! Kako vam se sviđa? :)



Nadamo se da smo bile dovoljno jasne u objašnjenjima, iako sumnjamo! :) Ako vam nešto nije jasno ili smo nešto izostavile, slobodno nam se javite! :)

Jeste li vi nešto u zadnje vrijeme prepravljali? Pošaljite nam link u komentarima ili slike na fejs!
Voljele bi vidjeti! :)

Pozdrav do čitanja,
Maje

Broj komentara: 5 :

  1. Odlican je materijal. Super ide uz te kockice, a i slatke prstice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) da i mi smo bile presretne kad smo našle tu haljinu! sva sreća pa je bila ogromna, tako da imamo još dosta materijala za buduće projekte! :) a kockice i buckasti prstići su sasvim slučajno uletali u kadar! ;)

      Izbriši
  2. ee to sam i ja nedavno napravila sa jednim svojim albumom, dosta je star bio i nikako mi se nije uklapao sa novijim albumima..pa sam našla odgovarajući dezen i sad je ko nov! ma čak mislim da kupovni ne bi bio ljepši od njega :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma sigurna sam da kupovni ne bi bio ljepši! Osim toga uz nešto što sami napravimo uvijek ide osjećaj zadovoljstva i veselja, a to je najvažnije! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!