ponedjeljak, 6. siječnja 2014.

STILSKE IKONE: Frida Kahlo

Nakon male pauze zbog blagdana, nastavljamo sa serijom o stilskim ikonama!
Danas ćemo se prisjetiti prepoznatljivog stila meksičke slikarice Fride Kahlo. Iako su joj život obilježile nesreće, boli i patnje, što je prikazivala i kroz svoje slike koje su većinom autoportreti, njen je stil bio potpuna suprotnost tome - jarke boje, spajanje "nespojivih" uzoraka i tekstura, cvijeće u kosi, puno živahnog nakita...





Bila je odvažna kako u svom stilu tako i u isticanju svoje seksualnosti i za to vrijeme radikalnih političkih stavova. Život su joj obilježile veze i sa ženama i s muškarcima, ali najviše od svih na nju je utjecala burna veza s meksičkim umjetnikom Diegom Riverom koju su obilježile njegove mnogobrojne afere.



Njen zaštitni znak bile su duge haljine, suknje i vezene košulje inspirirane meksičkim narodnim nošnjama, a sva joj je odjeća uglavnom bila šivana po mjeri. Osim što je odjećom isticala svoje podrijetlo kojim se ponosila, ona joj je pomagala i da sakrije svoje fizičke nedostatke: duge široke suknje i haljine skrivale su joj bolesnu nogu, koja je kasnije morala biti amputirana, i medicinske korzete koje je nosila, a koji su joj pomagali da ublaži bolove u kralježnici nakon nesreće koju je doživjela kao 18-godišnjakinja u sudaru autobusa pa su joj život obilježile i mnogobrojne bolne operacije.








Kako svojom nadrealnom umjetnošću, tako je i svojim odvažnim i eklektičnim stilom utjecala na modernu kulturu odašiljući umjetničku i političku poruku ženama diljem svijeta.
Nadamo se da će utjecati i na vas da bez obzira na ove tmurne zimske dane koji su pred nama, prigrlite šarene boje i popravite si raspoloženje!

Pozdravljamo vas do sljedećeg posta,
Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!