petak, 20. veljače 2015.

DIY: Melem za njuškice i šape


Ovog elegantnog mladog gospodina na fotografiji ispod ste već mogli vidjeti u našim postovima, a i širom interneta. To je Kafka, zadnja prinova u našoj obitelji! Kao i većina četveronožnih prijatelja u čiju se dvostruku zavojnicu iz sopstvenih sebičnih razloga upetljao čovijek, i Kale ima neke karakteristične boljke, između ostalog i osjetljivost, sušenje i pucanje kože njuškice! Surfajući po internetu, našle smo na prirodnu mast upravo za taj problem! Kako je cijena masti bila astronomska, a cijena dostave skoro jednako toliko, odlučile smo same nešto smisliti! Proučile smo sastav kupovne masti i istraživale sastojke jedan po jedan. Tijekom istraživanja smo naišle na članak koji govori o korisnosti propolisa u liječenju kožnih bolesti pasića i općenito o uporabi meda za zdravlje naših četveronožnih ljubimaca! Propolis u kapima smo već imale kod kuće, a od ostalih sastojaka odlučile smo se za maslinovo ulje i domaću nevenovu mast od kokosovog ulja koju same pravimo! Maslinovo ulje i kokosovo ulje (koje ima i antimikrobna svojstva), su odlični za tretiranje suhe pseće kože, a neven djeluje protuupalno, pomaže u saniranju rana, opekotina i ujeda insekata (više o tome ovdje!). Znanje smo skupile, trebalo je samo djelovati!

(foto: Vedran Marijanović)

Potrebni sastojci:

4 žlice maslinova ulja 
1 vrhom puna žlica naribanog pčelinjeg voska
20 kapi propolisa
mala staklenka
male metalne ili plastične posudice
drveni štapić

*ako baš nemate domaću nevenovu mast, umjesto nje možete koristiti obično kokosovo ulje, ali si svakako stavite podsjetnik da na ljeto, kada bude cvijetova nevena, napravite ovaj ljekoviti pripravak!


Postupak:

Na parnoj kupelji otopite nevenovu mast i pčelinji vosak. Kada se vosak potpuno otopio, maknite posudu iz kupelji i dodajte maslinovo ulje. Dobro promiješajte, prespite u čistu staklenu posudu u kojoj ćete melem držati i ostavite da se malo prohladi. Kada se temperatura otopine ulja smanjila, a prije nego što pređe u kruto stanje dodajte 20 kapi propolisa i dobro promiješajte drvenim štapićem. Dio melema možete prebaciti u male metalne ili plastične posudice koje ćete nositi sa sobom, a ostatak ostavite u staklenci u hladnjaku. Mast potrošite u godinu dana.


Kale svoju mast koristi već duže vrijeme i jako je zadovoljan, što možete vidjeti i iz fotki koje nam je posalo. Njuškica koja je bila suha, gruba i ispucala sada vlažna i lijepa! Osim za njuškicu, mast možete koristiti i za njegu ispucalih šapica, a prije nego što smo mast poslale Kafki isprobale smo ju i na sebi i pokazala se kao odlična za tretiranje alergije nakon nepromišljene uporabe kupovne kreme za lice (što vam naravno ne preporučamo bez prethodne konzultacije sa liječnikom!)



Kakve preparate koristite za njegu kože ljubimaca?
Da li ste već koristili nešto slično? Kakva su vaša iskustva?

Kao što vidite, melem je vrlo lako napraviti, ne sadrži konzervanse niti štetne sintetičke spojeve, a svi sastojci su prirodni i možete ih i sami koristiti u kozmetici! Svi linkovi se kao i obično nalaze u tekstu svjetlijim slovima, a prije uporabe možete na netu potražiti dodatne informacije ili se konzultirati sa svojim veterinarom!

Ako isprobate melem svakako javite svoje utiske, ili nam pošaljite domaće recepte koji sami koristite u njezi četveronožnih ljubimaca!

Do idućeg posta šapa gore od Kafke i Maja

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!