srijeda, 29. travnja 2015.

DIY: Viseća posuda za cvijeće


Od nedavno na blogu možete naći oznaku 'vrtlarenje' koja je rezultat naše čvrste odluke da svoje domove i okućnice oplemenimo biljkama! Uspjeh sa uzgojem čuvarkuća (za koje smo napravile betonske i kaliće od limenih posuda za kavu) ohrabrio nas je na idući korak i kupnju mrvicu zahtjevnijeg bića! Znale smo da želimo viseću posudu i u njoj paprat za koju smo imale savršeno mjesto u dnevnoj sobi! Trebalo je samo pregledati po kući i naći nešto od čega ćemo napraviti dom za ovu čupavu biljku! Nekako u to vrijeme smo dobile i poziv da napravimo tutorial za travanjski 'Dom & Dizajn' u kojem je ovaj naš diy i objavljen, a za one koji su propustili donosimo ga ponovo i detaljnije u nastavku!


Potreban materijal:

stara staklena plafonjerka, čvrsta špaga, drvene perlice, selotejp, škare, (kuka za plafon, tipla, bušilica).


Postupak:

Izmjerite visinu na kojoj želite da vam bude biljka, od plafona prema dolje.Tu mjeru pomnožite sa dva i dodajte još 2 m - dobili ste mjeru za špagu, izrežite četiri! Špage poredajte jednu pokraj druge i zavežite sve zajedno na sredini! Čvor postavite na dno plafonjerke koju ste okrenuli naopako i učvrstite selotejpom pa podijelite špage tako da su po dvije na četiri strane (kao na slici). Parove špage zavežite međusobno u čvor pazeći da su svi novi čvorići na jednakoj udaljenosti od središnjeg!


Uzmite jednu špagu sa jednog čvora i drugu špagu sa čvora pokraj pa ih zavežite. Napravite isto sa preostala četiri para špagi pazeći da su čvorići na jednakoj udaljenosti od čvora ispod!


Nastavite vezati idući krug čvorića na isti način. Broj krugova ovisit će o veličini plafonjerke koju koristite za posudu pa nakon svakog završenog kruga okrenite i provjerite da li posuda stoji stabilno unutar mreže! 


Uzmite špage koje dijele isti čvor i provucite ih kroz drvenu perlicu. Perlicu spustite do čvora pa iznad nje zavežite novi čvor i špage provucite kroz novu perlicu! Isto ponovite sa ostalim parovima špage, a broj perlica odredite po želji ili ih izostavite jer imaju samo estetsku ulogu! 


Stavite posudu u mreži na pod i podignite krajeve špaga kako bi mogli izmjeriti visinu i napraviti omču o koju ćete okačiti viseću posudu. Dok vežete omču vodite računa da posuda stoji ravno! Okačite posudu o kuku u plafonu ili na karnišu, a u nju usadite biljku direktno ili unutra stavite manji (plastični) kalić.


Ako planirate biljku zasaditi direktno u plafonjerku, na dno posude stavite kamenčiće ili komadiće stiropora kako bi se voda imala gdje ocjediti! I to je sva mudrost! :)



Kako vam se sviđa naša 'reciklirana' posuda?

Mi smo baš zadovoljne! U njoj biljka super izgleda, uklopila se savršeno u interijer, a što je najbitnije posudu je vrlo lako izvaditi iz mreže kada biljku želite presaditi, prihraniti ili otuširati! :)

Da li ste već pravili sami kaliće za biljke?
Volite li uopće držati biljke u domu? Koje su vam omiljene?

Nadamo se da smo vas ovim makeover-om inspirirale za vrtlarenje, ali i za kreativnu prenamjenu stvari koje već imate kod kuće!:)

Šaljite nam svoje uratke (na mail majezmaje@gmail.com, fejs ili nas tegajte na instagramu!) i savjete o uzgoju biljaka, voljele bi vidjeti i čuti vaše mišljenje! :)

Uživajte u ostatku tjedna!

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6 :

  1. Iiii... I ovaj tekst ide na pinterest u stvari koje ću uskoro praviti. Sređujemo terasu, imamo istu ovakvu plafonjeru. Mislila sam je zameniti nekim lepim fenjerom ili lampionom, a nju baciti. Ali sada neću, znam šta će od nje postati. Obožavam reciklažu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Takve plafonjerke ima valjda 50% ljudi iz bivše države! Pogotovo oni koji žive u stanovima! ;) Mi smo pripremili i dvije one kao lopte, male, samo nikako da kupimo neke sukulentiće za njih! Hvala na pinanju i šalji fotke! ;) <3

      Izbriši
  2. Ovo je super jednostavno! Napravila sam jučer jednu, ali sa normalnom posudom za cvijeće koju sam već imala. Hvala na postu! Odlično! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala! :) Jako mi je drago da ti je post bio koristan i da ti se sviđa! <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!