srijeda, 23. rujna 2015.

U KUHINJI: Čoko & naranča torta


Od kad nam je jedan mudar lik rekao da ako se praviš pametan pravit ćeš voćnu tortu, a ako želiš da svi budu sretni pravit ćeš čokoladnu, mi za rođoše, pogotovo dječje, pravimo isključivo čokoladne, ali uvijek podvalimo i nešto malo voćkasto! Ove godine smo kombinirale mrvicu prilagođen biskvit za jednu super čokoladnu tortu nazvanu 'Death by chocolate' sa improviziranom kremom od naranče! Recept za 'Death by chocolate' tortu se inače nalazi u knjizi 'Chocolate bible' koja je, pretpostavljate, prepuna prekrasnih čokoladnih slastica, a tortu sa fotke ste već mogli vidjeti u postu u kojem smo vam pokazale kako napraviti super veselu girlandu koja ju krasi!


Čoko & naranča torta

Sastojci za biskvit:

225 g tamne čokolade
115 g maslaca ili margarina za kolače
150 ml mlijeka
170 g šećera
2 jaja
150 ml kiselog vrhnja
225 g brašna
1 žličica praška za pecivo

Sastojci za kremu:

2 dl soka od naranče (cijeđenog ili kupovnog)
20 g gustina
1 žlica meda
1 dl slatkog vrhnja

Sastojci za ganache:

150 g nasjeckane tamne čokolade
150 g slatkog vrhnja

Postupak:

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a kalup za tortu promjera 23 cm namažite margarinom te na dno zalijepite masni papir. Mlijeko, nasjeckanu čokoladu i margarin otopite na laganoj vatri uz miješanje pa maknite sa vatre i dodajte šećer te miješajte dok se ne otopi. U posebnoj posudi umutite žumanjce i kiselo vrhnje pa dodajte u otopljenu čokoladu, a zatim u istu smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno prosijali. U čistoj posudi izlupajte bjelanca dok ne budu potpuno čvrsta pa ih postupno dodajte u čokoladnu smjesu uz lagano miješanje. Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 35 min ovisno o jačini pećnice.
Dok se torta peče ukuhajte sok od naranče sa gustinom za kremu. Pazite da gustin dobro rastopite kako ne bi ostalo grudica i dok se kuha konstantno miješajte pjenjačom. Kada od soka dobijete konzistenciju rijeđeg pudinga,skinite sa vatre i ostavite da se ohladi pa kad je ohlađeno dodajte med. Umutite 1 dl slatkog vrhnja u šlag pa ga postupno dodajte u puding uz lagano miješanje dok se krema ne izjednači.
Kada je biskvit gotov prelijte ga sa pola deci soka od naranče i pažljivo izvadite iz kalupa pa ostavite da se ohladi! Kada se ohladio, prerežite ga na pola i namažite ohlađenim filom, poklopite gornjim dijelom biskvita i prelijte ganache glazurom koju ste dobili topljenjem čokolade u slatkom vrhnju!
Tortu možete posuti krokantom ili ukrasiti po želji!





Torta je jako sočna i fina! Kiselkasta krema od naranče savršeno paše uz super čokoladni biskvit pa sama torta nije preslatka! Mi smo je u kratkom roku pravile za 2 rođendana, ali niti jednom nismo stigle napraviti poštene fotke, što vam sve govori o tome koliko je brzo nestala! ;)



Koja je vaša omiljena čokoladna torta?
Koje torte najčešće praviti za rođendan?
Volite li kombinaciju voćnih krema i čokoladnog biskvita?

Pišite nam i šaljite svoje recepte! ;)

Ugodnu i slatku sredinu tjedna žele vam Maje!



4 komentara :

  1. Sretan rođendan slavljeniku! Torta je divna!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako jednostavna, a po sastojcima, rekla bih da je preukusna :) Moraću da je napravim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nadam se da će ti se svidjeti ako isprobaš! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!