četvrtak, 22. listopada 2015.

SKITAMO: Pariz


Da, skitalo se po Parizu, ali ne mi nego naše prijateljice koje su bile tako dobre i ustupile nam nekoliko svojih fotki s putovanja kako bi ih mogle podijeliti s vama!

Nećemo ništa previše pisati o Parizu jer vjerujemo da sve već znate, ali podijelit ćemo s vama nekoliko korisnih savjeta za put u slučaju da odlučite posjetiti ovaj divan grad!

Ako letite iz Budimpešte Ryanairom povratne karte možete pronaći za najviše 1200kn po osobi. Aerodrom na koji slijeću njihovi avioni udaljen je 70-ak km od Pariza, ali ispred aerodroma svakih nekoliko minuta polaze autobusi za Pariz. Vožnja traje oko sat vremena, platit ćete 17 eura u jednom smjeru, a dovest će vas do stanice metroa (Porte Maillot, linija 1) odakle možete doći u bilo koji dio Pariza. Što se tiče karata za metro, najpovoljnije je odmah kupiti više (10kom = 14e) jer će vam sigurno trebati!

Kada je riječ o smještaju, najbolje je unaprijed rezervirati smještaj preko Airbnb-a (ako nekoga zanimaju točne cijene smještaja pitajte nas pa ćemo vam brzo saznati i javiti!).








Svi znamo da je Pariz jedan od najljepših gradova na svijetu i da nudi brojne atraktivne sadržaje koji se teško mogu posjetiti u iskusiti u samo nekoliko dana, pogotovo kada uzmemo u obzir gužve. Naime, gužve i redovi su na svakom koraku pa se na to pripremite! Primjerice, za posjet Eiffelovu  tornju ćete čekati u redu najmanje 2h, a toliko i otprilike za sve ostale pariške atrakcije. Ako ste u gradu samo nekoliko dana pa ne želite gubiti vrijeme u redovima, u Parizu možete uživati i šetajući i razgledavajući, a ako vas vrijeme posluži još je bolje iznajmiti gradske bicikle i na taj način obići cijeli grad. Bicikle je najbolje iznajmiti preko interneta za par eura, ali važno ga je svakih pola sata vratiti na stanicu pa opet uzeti jer ćete proći jeftinije. Bez vraćanja ćete za dan platiti čak 35 eura pa se više isplati vraćati, a to nije nikakav problem jer stanica za bicikle ima na svakom koraku!





Sigurno vas zanima i hrana, a za nju kažu da je za naše prilike skupa i da se pripremite da će vam za hranu otići dosta novaca! Cijene glavnih jela se kreću od oko 15 eura pa naviše, a malo je jeftinije jesti u židovskoj četvrti. Morate biti oprezni kod plaćanja jer tamo nema fiskalne blagajne kao kod nas pa se nemojte iznenaditi ako uopće ne dobijete račun, a cifra koju morate platiti nije ona koju ste očekivali! Najjeftinije pivo ćete platiti oko 5 eura, a  ako ste ljubitelj vina (a u Parizu se pije vino, zar ne?) najbolje ga je kupiti u trgovini Nikolas koju možete pronaći na svakom koraku. Nude velik izbor, a odličnih vina možete pronaći već za 7 eura.

Što se tiče šopinga, suvenira za poklone možete pronaći svuda i cijene su uglavnom iste, a šoping općenito je najbolje obaviti u novom Parizu.





 Za Parižane kažu da su ljubazni, a naše prijateljice su se u to i uvjerile pa ako se slučajno izgubite ili trebate nekakvu pomoć, nemojte se ustručavati pitati, čak i dobro govore engleski!

Nadamo se da će vam ovaj mali vodič kroz Pariz biti od pomoći ako se odlučite na put, a ako imate još kakvih pitanja slobodno pitajte, a mi ćemo se potruditi i saznati!
Nadamo se da ćemo i mi u nekoj skoroj budućnosti moći napisati jedan post iz Pariza, a dotad ćemo uživati u pričama onih koji su bili!

Au revoir Paris!


2 komentara :

  1. Ah, divni Pariz! Ovaj grad je nemoguće ne voleti. Divne fotografije, baš sam uživala

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!