petak, 26. kolovoza 2016.

U KUHINJI: Veganski zobeni keksi s jabukama


Kada smo došli s mora, dočekale su nas niske temperature i puno dvorište domaćih, nešpricanih jabuka. Hrpa ih je već popadala na tlo pa smo odmah krenule u akciju kako ne bi propale! Pošto nije bilo vruće, odlučile smo za početak napraviti ukusne zobene keksiće sa jabukama, idealne uz šalicu kave kao međuobrok ili recimo uz šalicu toplog bademovog mlijeka! 


Veganski zobeni keksi s jabukama 

Sastojci (za 10ak većih komada):

110 g sitnih zobenih pahuljica
80 g brašna
1,5 žličica praška za pecivo
1 žlica mljevenih chia sjemenki + 3 žlice mlake vode (ili 1 jaje)
30 g kokosovog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
prstohvat soli
80 ml agave sirupa 
120 g sitno nasjeckane jabuke
2-3 žlice vode po potrebi

Postupak:

Upalite pećnicu na 160 stupnjeva. Chia sjemenke usitnite u mlincu za kavu (od 1 žlice sjemenki dobit ćete 2 žlice mljevenih sjemenki) i potopite ih u tri žlice mlake vode pa ostavite da odstoje. Pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol. Otopite kokosov maslac, ostavite da se malo prohladi pa ga zajedno sa ekstraktom vanilije i agavinim sirupom dodajte u chia sjemenke koje su se pretvorile u želatinoznu smjesu. ovu smjesu dodajte u suhe sastojke, dobro izmješajte da se ujednači pa ubacite sitno sjeckanu jabuku.  Po potrebi dodajte malo vode, ako je smjesa presuha! Ponovo izmiješajte i navlažite ruke pa pravite kuglice i stavljajte ih u tepsiju koju ste obložili masnim papirom. kuglice pritisnite vlažnom žlicom pa pecite cca 15 minuta, ovisno o jačini pećnice. 



Ovi keksići nisu prhki i dosta su zasitni zbog čega su zgodni za usputni obrok ili užinu, kada ste u pokretu, na poslu ili u školi, a iznenada vas uhvati glad!

Ako volite deserte sa jabukama, možda vam se svide i naši recepti za cupcakes-e od jabuka sa Speculaas kremom, pitice sa jabukama i brusnicama, palačinke od jabuka, hrskavac od jabuka ili pečene jabuke!

Kako vam se čini ovaj recept?
Da li ste već pravili nešto slično?
Koje slastice sa ovim finim voćem su vama omiljene?

Pišite nam, šaljite svoje recepte i fotkice naših recepata koje ste isprobali!

Pozdrav od Maja


2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!