petak, 9. rujna 2016.

U KUHINJI: Brzi džem od jabuka & muffini s džemom

Već smo pisale o tome da nas je na povratku sa mora u vrtu dočekala hrpa jabuka, a kako bi spasile one što su već popadale na zemlju prvo smo pravile zobene keksiće sa jabukama, a odmah po tom i džem od jabuka sa chia sjemenkama - gotov u trenu, a tako fin i zdrav, bez konzervansa, zaslađen po potrebi medom, agava sirupom ili javorovim sirupom! Kako je to bilo netom prije rođendanske proslave našeg 'velikog' četverogodišnjaka, iskoristile smo džem kao fil za muffine - klincima omiljene kolače. Iako mališani vole i druge vrste kolača, primijetile smo da najviše jedu muffine i cupcakese, ako zbog ničeg drugo onda zbog toga što ih mogu zgrabiti u letu i jesti dok se igraju - nema potrebe za tanjurima i vilicama! Ovi obični muffini su možda manje privlačni kao rođendanske slastice od nekih cupcakes-a sa bogatom kremom (kao npr. prošlogodišnjih cupcakesa od jabuka sa Speculaas kremom ili super čokoladnih cupcakesa sa kikiriki punjenjem i kremom od kikiriki maslaca i slatkog vrhnja), ali iako neugledni, super su ukusni! Prava jesenska slastica za uživanje uz čaj, kavu ili šalicu toplog mlijeka! Krenimo sa džemom!


Brzi džem od jabuka s chia sjemenkama

Sastojci (za 0,5 l):

5-6 većih jabuka
1 žlica chia sjemenki
1/2 žličice cimeta (ili više)
sladilo po želji

Postupak:

Ogulite jabuke, narežite na veće komade i blendajte dok ne dobijete kašu pa prebacite u šerpicu! Umjesto blendera možete koristiti i štapni mikser! U mlincu za kavu ili u mužaru usitnite žlicu chia sjemenki pa ubacite zajedno sa cimetom u jabuke i sve prokuhajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta. Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi pa zasladite ako je potrebno (mi smo koristile javorov sirup jer su jabuke bile kiselkaste) i prebacite u čiste staklenke. Mi za ovakve brze džemove uvijek koristimo vakuum staklenke koje čuvamo u hladnjaku, a u njima je rok trajanja džema od jabuke oko tjedan dana. ;

Osim kao fil u muffinima, džem možete koristiti za punjenje pitica i palačinki, dodajete ga u zobenu kašu, klincima u grčki jogurt ili običan čvrsti jogurt, na svježi kruh sa maslacem...opcije su stvarno brojne! :) Mi smo ga koristile i za super sočne veganske fudge brownies-e, a recept slijedi uskoro! ;)



Muffini s džemom od jabuka

Sastojci (za cca 12 komada):

250 g brašna
80 g smeđeg šećera
2,5 dl mlijeka
75 g ulja
1 jaje
1/2 žličice soli
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 žličica cimeta
1 žličica praška za pecivo
po žličica džema od jabuka za svaki muffin

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 190°C, a kalupe za muffine namažite uljem. Izmutite jaja i šećer pjenjačom, a u posebnoj zdjeli spojite sve suhe sastojke. U jaja dodajte ulje i mlijeko pa još malo umutite i polako, uz miješanje, dodajte u suhe sastojke. Kada se smjesa ujednačila stavljajte po pola žlice smjese u svaki kalup, tek toliko da pokrije dno, i ubacite u pećnicu na 5 minuta. Nakon 5 minuta izvadite iz pećnice i na biskvit, tj. u svaki kalup stavite po žličicu džema od jabuke. Nakon toga napunite kalupe do pola sa ostatkom smjese  i pecite još 15-20 minuta, ovisno o jačini pećnice! Najbolje ih je izvaditi kad vidite da su porumenili, prije vađenja iz kalupa svakako ostavite da se malo ohlade!



Ako vam se svidio recept za brzi chia džem od jabuka i ako nemate vremena za dugo nakuhavanje slatke zimnice, vjerujemo da će vam se svidjeti i naš recept za brzi pekmez od višanja, koji možete napraviti u bilo koje doba godine od višanja koje ste spremili u zamrzivač ili brzi džem od kupina sa chia sjemenkama sa bloga Natalie's Food and Health!  Ostale slične postove potražite na oznaci 'zimnica', a svi linkovi su kao i uvijek u tekstu obojani svjetlije pa sa sve što trebate je kliknuti! ;)

Kako vam se čine ovi današnji recepti?
Da li ste već pravili ovakve brze džemove? Od kojeg voća?
Koje su vama omiljene slastice sa jabukama?

Pišite nam, šaljite fotkice ako ste isprobali neki od naših recepata i uživajte u vikendu koji je pred nama! ;)

Hvala za čitanje & pozdrav od Maja! :)


2 komentara :

  1. Izgleda perfektno i zdravo! Upravo sam skuvala džem i čekam da se ohladi! Njam, njam, njam.... :)
    Vesna - Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vesna! Nadam se da ćete uživati u džemu! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!