ponedjeljak, 5. rujna 2016.

U KUHINJI: Čoko, vanilija & naranča torta

U prošlom postu smo već pisale o rođendanskoj torti jednog četverogodišnjaka koji točno zna što želi, ponekad! ;) Torta je morala biti od čokolade, naranče i vanilije pa smo se odlučile za kombinaciju već isprobanog čokoladnog biskvita s kojim nema greške, kreme od vanilije i bijele čokolade koju smo izmudrovale za ovu prigodu i običnog kiselkastog želea od naranče! Torta je ispala stvarno bogata okusom i ne previše slatka! 


Čoko, vanilija & naranča torta

Sastojci za biskvit:

225 g brašna
225 g tamne čokolade
115 g maslaca ili margarina za kolače
150 ml mlijeka
170 g šećera
2 jaja
150 ml kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo

Sastojci za žele od naranče:

600 ml 100 %-tnog soka od narače
20 g agara u prahu
malo ribane kore od naranče po želji

Sastojci za kremu od vanilije:

50 ml slatkog vrhnja
100 g bijele čokolade
1 puding od vanilije
pola mahune vanilije

listići bijele čokolade za ukras, po želji

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C,  a kalup za tortu promjera 23 cm namažite margarinom te na dno zalijepite masni papir. Mlijeko, nasjeckanu čokoladu i margarin otopite na laganoj vatri uz miješanje pa maknite sa vatre i dodajte šećer te miješajte dok se ne otopi. U posebnoj posudi umutite žumanjce i kiselo vrhnje pa dodajte u otopljenu čokoladu, a zatim u istu smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno prosijali. U čistoj posudi izlupajte bjelanca dok ne budu potpuno čvrsta pa ih postupno dodajte u čokoladnu smjesu uz lagano miješanje. Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 35 min ovisno o jačini pećnice.

Dok se torta peče napravite kremu od vanilije! Sastružite pola mahune vanilije pa dodajte u slatko vrhnje i na laganoj vatri u vrhnju otopite bijelu čokoladu! Kada je čokolada otopljena, sklonite vrhnje sa vatre pa dodajte puding, dobro umutite pjenačom i vratite na laganu vatru pa miješajte dok se ne zgusne.  Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Žele od naranče pravite tek kad je biskvit potpuno hladan i tek nakon što ste ga prerezali na pola! Donju polovicu biskvita vratite u kalup za tortu pa u sok od naranče dodajte agar u prahu. Ako preferirate želatinu možete i na taj način napraviti žele prema uputstvima na ambalaži! Kuhajte nekih 5 minuta na jakoj vatri uz miješanje pa prebacite u zdjelicu da se malo prohladi. Kako se hladi, otopina će se početi želatinizirati pa vodite računa je prije toga izlijete na biskvit! Nakon što ste prelili bikvit ostavite na hladnom mjestu da se žele stisne što bi trebalo biti za nekih pola sata, možda i manje!

Nakon što se žele napravio, namažite na njega kremu od vanilije, ali ostavite oko dvije žlice za dekoriranje torte, ako želite! Na kremu od vanilije pažljivo stavite gornji biskvit pa otvorite kalup i ukrasite tortu po želji! Mi smo namazale ostatak kreme od vanilije na gornji dio torte i posuli ga listićima bijele čokolade! 





Osim listića bijele čokolade, tortu smo ukrasile i Psićima u ophodnji, a kako sami možete napraviti sličnu dekoraciju za tortu pogledajte ovdje

Ako vam se svidio ovaj recept, možda vam se svidi i naša Čoko & naranča torta od prošle godine, a ostale deserte naći ćete na oznaci 'slatko'!

Što kažete? Kako vam se sviđa ova kombinacija okusa?
Kakve torte najviše volite?
Koja je vašim klincima omiljena?

Pišite nam i šaljite svoje fotkice ako ste isprobali neki od naših recepata - obavezno! ;)

Ugodan početak tjedna žele vam Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!