ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

TOP 5: Tutoriali # 30 (Ljubimci zimi)

Ove zima je posebno hladna, a od niskih temperatura trebamo zaštititi ne samo dvonožne već i četveronožne članove naših obitelji! Ljubimci koji žive s nama u domovima nisu jednako otporni kao životinje koje žive na otvorenom pa kada ih vodimo u šetnju moramo paziti da se ne pothlade. Zbog toga sam ovaj mjesec odlučila pretražiti internet i naći 5 tutoriala koji će biti korisni svima koji imaju pse, ali i onima koji općenito vole životinje! Krenimo!

1. Nisam pobornik oblačenja ljubimaca iz estetski razloga, štoviše, to mi je totalno besmisleno, ali kada se radi o zaštiti od hladnoće, smatram da je opravdano! Iako u trgovinama za ljubimce postoji velik izbor odjeće, cijena joj je često visoka, a uz malo truda možete i sami sašiti 'kaputić' koji će utopliti  vašeg psa i za to možda iskoristiti materijale od odjeće koju više ne nosite. Pri tome uvijek vodite računa da su materijali topli, ali da ne upijaju vodu, kako se ne bi brzo navlažili. Ja sam odabrala ovaj kojeg možete vidjeti na fotografiji ispod, a ovdje ćete naći čak 35 različitih tutoriala za kaputiće, od super jednostavnih to nešto kompliciranijih.
professor pincushion

2. I šapice zimi trebaju zaštitu, ne samo od hladnoće već i od soli koja se baca po cestama i stazama i koja može nagristi jastučiće. 'Čizmice' za šape možete kupiti ili ih napraviti sami. Meni su se svidjele ove, ali na internetu ćete naći mnoštvo tutoriala. Također, ovdje ćete naći uputstvo kako priviknuti vašeg psa da nosi obuću, što i nije tako lako!
dogsaholic



3. Vjetar i niske temperature, ali i suhi zrak od grijanja mogu isušiti njuškice i šape zbog čega koža puca i postaje bolna. Ovaj problem lako možete riješiti ako napravite domaći melem od prirodnih sastojaka! Ovaj melem koriste i naši četveronožni članovi obitelji tako da ga govorim iz osobnog iskustva, u suprotnom ga ne bi preporučila, ali ako niste sigurni, svakako se posavjetujte sa veterinarom!
maje zmaje


4. Kada zimi ljubimce vozimo u autu, to može biti posebno musavo, a 'miris' mokrog psa je stvarno teško ukloniti iz sjedala! Zaštitu za sjedala kao i odjeću možete kupiti, ali ju možete i napraviti od recikliranih materijala, na primjer stare posteljine i ručnika ili stare cerade! Uputstvo vas čeka ovdje!
diy network


5. I za kraj ne smijemo zaboraviti ni na bića koja nemaju svoj topli dom! Njima možemo pomoći ako izgradimo jednostavne kućice od kartonskih kutija i stiropora koje neće koštati puno! Za mace možete napraviti nešto slično od plastičnih kutija, a uputstva potražite ovdje i ovdje! Ako se odlučite napraviti ovakva skloništa, postavite ih negdje u zavjetrinu ili u ulazu zgrade, ako se ostali stanari slažu! Osim toga dobro će doći i zdjelica tople vode i nešto ostataka hrane.
gradnja.rs

Osim psića i maca, zimi se sjetite i ptičica, a njima lako možete napraviti hranilicu, što će, vjerujem, posebno zabaviti vaše klince! Samim time ih od malih nogu učite da budu suosjećajni te da poštuju i vole životinje što je izrazito važno za njihov razvoj.

Ne zaboravite i na životinje koje borave po azilima pa ako imate starih deka, jorgana, ručnika i slično ili samo dobru volju pomoći u čišćenju snijega, javite se volonterima i oni će vas najbolje uputiti!

Što mislite o mojim današnjim prijedlozima?
Kako se Vi brinete o ljubimcima zimi?
Imate li kakvih savjeta?

Pišite i uživajte u početku tjedna!

Pozdrav od Maje 

2 komentara :

  1. Da, ova zima nas je iznenadila i onda smo na brzinu improvizirali od dječjeg đileta kao acc za šetnju, a staru bundu smo prekrojili u spavaćicu. I bilo je tako dobro da se i dvorišna maca uvukla ispod njegove brade. Hvala na ovome postu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Evo ja sam sad morala sam guglat što je đilet! :) Odlična ideja, baš ste se dobro sjetili!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!