četvrtak, 9. ožujka 2017.

U KUHINJI: Veganski puding od viška riže


U prošlom 'Top 5' postu sam vam predložila nekoliko načina kako koristiti ostatke kako biste uštedjeli energiju i vrijeme te izbjegli bacanje hrane, a danas imam jedan super ukusan prijedlog za iskorištavanje viška riže! Puding od riže nije ništa novo, svi smo ga, vjerujem, jeli u djetinjstvu kada su se još slastice pravile kod kuće, a ne kupovale zapakirane u pojedinačne porcije u trgovinama! Ja ga obično napravim kada slučajno skuham više riže no što će mi trebati za ručak, a često kada kuham rižu planski napravim više kako bi mogla napraviti puding za desert ili doručak (samo ga spremite u staklenku i ponesite na posao ili u školu)! Ako imate već skuhane riže u hladnjaku, puding ćete napraviti za čas, u suprotnom će priprema nešto duže trajati pa to treba imati na umu. Ovaj recept je veganski i ja za puding uvijek koristim biljno mlijeko, ali vi možete koristiti i kravlje mlijeko ako želite.



Veganski puding od viška riže

Sastojci:

kuhana arborio riža*
bademovo mlijeko**
javorov sirup*
kokosovo ulje
cimet
dodaci po želji: svježe ili suho voće, prženi orašasti plodovi, čokolada, kompot, pekmez, kokos...

*Kuhana riža u hladnjaku, u dobro zatvorenoj posudi, može stajati 4-6 dana bez kvarenja, a u zamrzivaču čak 6 mjeseci što znači da jednom možete skuhati veću količinu i rasporediti ju na više porcija! Ipak vodite računa da kuhana riža ne stoji dugo na sobnoj temperaturi, već ju čim se ohladi nakon kuhanja (unutar 2 sata) spremite u hladnjak kako se na njoj ne bi razvile bakterije. Mnoštvo informacija o trajnosti namirnica i optimalnom načinu čuvanja možete naći na stranici 'Still Tasty', koja je meni puno pomogla da naučim kako što racionalnije kuhati!

**Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko po želji i bilo koje sladilo osim meda, ako je mlijeko već zaslađeno, vodite računa da ne pretjerate sa sladilom! Također, ako ste se odlučili koristiti šećer, dodajte ga odmah na početku u rižu i mlijeku, ostala sladila dodajte na kraju, kada je puding gotov.

Postupak:

Ovo je uistinu jednostavan recept i lako ga je prilagoditi ukusu pa nisam precizirala količine! Važno je da rižu koja vam je preostala stavite u šerpicu i prelijete mlijekom, tako da mlijeko pokrije rižu! Riža koju koristite je već kuhana pa nije potrebno pretjerivati sa tekućinom. Vatra neka bude srednje jaka, a rižu cijelo vrijeme miješajte kako bi pustila škrob koji će zgusnuti mlijeko. Kada se mlijeko zgusnulo, tj. kada je tekstura postala nalik pudingu, maknite šerpicu sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Dodajte sladilo i cimet i malo kokosovog ulja, dobro promiješajte pa prebacite u zdjelice i pospite dodacima po želji. 




Moji ukućani stvarno vole ovaj desert  jer je super kremast i blag, a ovisno o dodacima svaki put može biti drugačiji! Osim toga, odlična je zamjena za zobenu kašu koju često pravim za doručak! Ako ste ipak raspoloženi za nešto dekadentnije, rižu skuhajte u kokosovom mlijeku ili ako niste vegani, napravite puding od riže sa slatkim vrhnjem! Meni je osobno, ova obična verzija najdraža jer nije tako zasitna, masna i kalorična kao ostale dvije pa si mogu dati oduška sa dodacima! ;)

Volite li puding od riže?
Što kažete na ovakvo korištenje ostataka?
Kako vi koristite rižu koja vam ostane?

Voljela bi 'čuti' vaše recepte i trikove!

Hvala što ste svratili i ugodan ostatak dana vam želim!

Pozdrav od Maje 

2 komentara :

  1. nisam nikad pravila puding od riže, moram probati..inače volim jesti rižu na slatko s medom npr...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da će ti se svidjeti ako voliš ružu na slatko! Javi dojmove ako probaš i hvala što si svratila! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!