petak, 19. siječnja 2018.

DIY: Piši-briši ploča


Ako ste kao ja osoba koja ne voli ponavljati i podsjećati, a ipak želite da ukućani odrađuju svoje obveze, onda bi vam možda dobro došla 'piši-briši' ploča! Okačite ju na zid i na nju flomasterom ispišete sve obveze koje vas očekuju tijekom nekog vremenskog perioda, bilo tjedna ili mjeseca! Na nju možete ispisati i kalendar (i tako izbjeći ideju vaše bolje polovice da u kuću okačite papirnati kalendar) te označiti važne datume! Poanta je da svi u kući vide ploču, a zatim kada određeni zadatak obave, isti s nje prekriže! Iako se sve napisano može lako obrisati, ipak nekako više volimo križanje zadataka jer tako na kraju mjeseca možete vidjeti što ste sve napravili, a to djeluje motivirajuće! :) Napraviti ovu ploču je toliko lako da to ne mogu nazvati tutorial-om već idejom! Krenimo!


Potrebno:

okvir za slike sa staklom*, karton u boji po želji, olovka, škare, 'piši-briši' flomaster, krpica za brisanje**.

* Izbjegavajte okvire koji umjesto stakla imaju plastiku jer će flomaster ostajati i ploča će se teže čistiti, pogotovo nakon dužeg korištenja!

** Kao krpice za brisanje koristim 100.bofora blazinice, ali bilo kakav komadić tkanine će biti ok i lako će se oprati.


Postupak:

Rastavite okvir i poleđinu postavite na karton pa ocrtajte olovkom i izrežite karton. Karton postavite ispod stakla i sastavite okvir, napišite što želite pa ga okačite na zid i to je to! 'Piši-briši' flomić možete kupiti u svim papirnicama, u raznim bojama pa ako želite ušareniti svoju ploču, možete! Kako rukopis nije moj forte, naša ploča je ful jednostavna i nema tu nekog cifranja, kao što možete i vidjeti!

Okvir koji ćete koristiti za ovakvu ploču birajte ovisno o potrebama, odnosno ovisno o tome što vam se uklapa u interijer! Meni je odgovarao okvir od sirovog drveta kojeg sam ostavila takvog kakav je. Ako već imate okvir kod kuće, ali vam ne odgovara boja, možete ga obojiti akrilnim bojama ili lakom, ukrasiti crackle tehnikom ili decoupage tehnikom!

Karton koji ćete koristiti kao podlogu također ovisi o vašim željama, ali vodite računa da je dovoljno svijetao za tamne flomiće ili dovoljno taman ako ćete koristiti bijeli flomić za crtanje po staklu!




Naša ploča stoji na zidu blagovaone tako da se svaki dan dok ručamo možemo podsjetiti što imamo na rasporedu! Iako neke zadatke uporno prepisujemo iz mjeseca u mjesec, većinu ih ipak riješimo! Moram priznati da smo puno učinkovitiji, a ja se manje nerviram jer ne moram misliti na sve i za sve podsjećati! S obzirom na to da je ploča bila gotova za 2 minute, ja sam skroz zadovoljna! :)



Ovakvu ploču možete koristiti za ispisivanje tjednog jelovnika, popisa za kupovinu, za ostavljanje poruka ukućanima ili jednostavno za neke inspiracijske citate, kao ukras! U tom slučaju bi mogli naći neki lijepi okvir, recimo od goblena (kao ovaj) ili slično, a crteže i natpise mijenjajte ovisno o raspoloženju, godišnjem dobu, itd.! 

Ako radije pišete kredom, ovdje i ovdje možete pogledati kako napraviti takvu vrstu ploče! Poanta je podići učinkovitost, ali izbjeći hrpu papirića za poruke i 'to do' liste!

Što kažete, kako vam se sviđa ova ideja?
Imate li nešto slično u vašem domu?
Kako osiguravate obavljanje zadataka vaših ukućana?

Pišite, voljela bih znati!

Hvala što ste svratili! Ugodan i kreativan vikend vam želim! <3
Maja 

2 komentara :

  1. Hej Vesna, puno hvala, sad sam tek skužila da imam neobjavljen komentar, sakrio mi se! :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!